headerbg-behandlinger

Gastroskopi

Kikkertundersøgelse af mavesækken.

Undersøgelsen udføres via næsen med en lang og bøjelig kikkert, hvorigennem der kan føres instrumenter til udtagning af vævsprøver. For at folde mavesækken ud blæses der luft i mavesækken. Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er forandringer i mavesæk eller spiserør (sår, betændelse, spiserørsbrok, forsnævringer eller kræft).

Der bedøves i svælget med en spray med lidocain og der påsmøres lidocain gel på skopet for lindre under nedføringen gennem næsen.
Ved at foretage undersøgelsen gennem næsen er der mindre ubehag end når kikkerten føres ned gennem munden. Man kan se med på skærmen og spørge undervejs og man får svar på resultatet af undersøgelsen med det samme. Dog tages der indimellem vævsprøver som sendes til nærmere undersøgelse på laboratoriet og vi aftaler hvornår og hvordan du får svar på dine prøver.

Der gives ikke rutinemæssigt beroligende medicin til denne undersøgelse.

 Corona pandemien har medført at alle der skal have foretaget en gastroskopi skal have tage Covid-19 test. Når du bestiller tid til gastroskopi, bestiller vi en svælgpodning og du skal selv booke tiden til svælgpodningen via www.coronaprover.dk. Det er bedst hvis kan få taget svælgpodningen minimum 3 dage før undersøgelsesdatoen så vi er sikre på at vi har svaret. Du kan selv se svaret på sundhed.dk og hvis prøven viser at du er smittet med Covid-19 skal du ikke komme på klinikken, men isolere dig og følge retningslinierne fra sundhedsmyndighederne. Vi udskyder din gastroskopi og når du er rask, uden symptomer i 48 timer så får du en ny hurtig tid til undersøgelsen. Ved gastroskopien er både lægen og sygeplejersken iført værnemidler, med  visir, maske og plastikforklæde samt hansker, uanset prøve resultatet.