headerbg-behandlinger

Sigmoideoskopi

Kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen (sigmoideoskopi)

Sigmoideoskopi er en moderne video-kikkert undersøgelse af endetarmen og den nederste del af tyktarmen. Undersøgelsen foregår ved at en blød og bøjelig slange føres ind gennem endetarmsåbningen og op i tarmen. Samtidig blæses luft ind, således at tarmen udspiles og man kan på denne måde få et fint og godt overblik over tarmslimhinden. Undersøgelsen kan følges på en TV-skærm. Der kan samtidig tages prøver fra tarmen og hvis man finder polypper i tarmen kan disse fjernes.

Undersøgelsen udføres i forbindelse med udredning for en lang række symptomer fra nedre del af mave-tarms systemet. Undersøgelsen har helt erstattet den gammel dags rectoskopi som er en undersøgelse af endetarmen med et stivt rør. Rectoskopi er ubehagelig for patienterne og man får ikke på sammen måde som med sigmoideskopet et tilfredstillende overblik over forholdene i endetarmen.
Frisk blod fra tarmen skal altid medføre et tilbud om undersøgelse med sigmoideoskopi for at udelukke kræftsygdomme og eller polypper eller alvorligere betændelses tilstande i tarmen.

Der er heldigvis mange årsager til at det kan bløde og i langt de fleste tilfælde drejer det sig om helt godartede tilstande som kan behandles hurtigt og enkelt såsom hæmorider og rifter.