headerbg-behandlinger

Mave-tarmsygdomme

Kirurgisk klinik udreder og behandler er  række kirurgiske og delvis også medicinske mave- tarm sygdommen. Klinikken´s speciallæge, Peter Bo Jørgensen er subspecialiseret i kirurgiske mave-tarms sygdomme(kirurgisk gastroenterologi).

Det drejer sig om sygdomme der er lokaliseret i øvre del af tarmsystemet svarende til spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen og til nedre del af tarmsystemet svarende til endetarmsåbningen(analkanalen), endetarm og tyktarm samt det sidste stykke af tyndtarmen(terminale ileum).

Herudover er det bugvæggens sygdommen som primært drejer sig om de forskellige typer af brok der er i bugvæggen.

Sygdomme i øvre del af mave-tarmsystemet

Sygdomme i øvre del er; mavesårs sygdommen, mavekatar, refluks(tilbageløb af mavesyre til spiserøret), spiserørsbrok og kræft sygdomme i mavesæk og spiserør.

Der er mange symptomer fra sygdommene i øvre del af fordøjelsen og disse går under en fæles betegnelse for øvre dyspepsi. Dette omfatter bl.a sure opstød og halsbrand, smerter i maven, trykkende fornemmelse bag brystbenet, udspilning af maven efter fødeindtag, kvalme ,opkastninger og diffust ubehag i maven.

For at komme diagnosen nærmere vil symptomerne  og din sygehistorie kortlægges  ved konsultationen. Ved at foretage ultralyd af øvre del af maven og kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm, gastroskopi, vil de fleste sygdomme identificere og målrettet behandling etableres.

Mavesår

Mavesår behandles med medicin som dæmper produktionen af mavesyre(proton pumpehæmmere ex pantoprazol, omeprazol, lanzoprazol mm) og i mange tilfælde vil der også blive behandlet med antibiotika hvis tilstedeværelsen af mavesårsbakterien , Helicobakter pylori,påvises i forbindelse med undersøgelsen.

Mavekatar

Mavekatar behandles medicinsk med syreneutraliserende midler og med at undgå indtagelse af føde og drikkevarer der kan forårsage eller medvirke til mavekatar. De fleste mennesker  kender til dette, at der er noget der forårsager en forværrelse af symptomerne,  ex. indtag af kaffe, alkohol, stærk krydderet mad mm Man må i så fald afholde sig fra disse indtil sygdommen er diagnosticeret og behandling iværksat.

Refluks sygdom

Når mavesyren løber op i spiserøret taler man om refluks sygdom. De klassiske symptomer er sure opstød, halsbrand og smerter bag brystbenet.

Mavesyren løber op i spiserøret når lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk afslappes. Det kan ske efter indtag af en række forskellige fødeemner og ofte meget individuelt varierende. De hyppigste er dog kaffe, stærk krydderet mad, pebbermynte, chokolade mm. Overvægt og stramt siddende tøj samt hyppige foroverbøjninger har også været nævnt men næppe som årsag men mere som medvirkende faktorer der kan forværre symptomerne.

Tilbageløb af mavesyre til spiserøret kan forårsage betændelse i spiserørets slimhinde(esophagitis) samt arvævsdannelse og forsnævringer.(Stenose). I nogle tilfælde kan man se at mavesækkens slimhinde er  trukket op i spiserøret og i så tilfælde skal patienterne følges nøje og have medicinsk behandling idet der i sjældne tilfælde kan udvikles kræft i disse områder.

Spiserørsbrok

Når mavesækken er trukket op gennem den naturlige åbning i mellemgulvsmusklen hvor spiserøret løber ned igennem, tale man om spiserørsbrok.

Det er der mange har og det behøver ikke at give symptomer. Hos nogle kan det dog forårsage en trykkende fornemmelse bag brystbenet, det kan indimellem give synkebesvær og det kan medvirke til at lukkemusklen slapper af således at der opstår refluks, tilbageløb af mavesyren til spiserøret.

Behandlingen af disse øvre sygdomme er symptomatisk og i visse tilfælde rettet mod årsagen ex mavesårsbakterien. I nogle tilfælde kan kirurgisk behandling komme på tale både for mavesårsygdommen og for reflukssygdommen.

Kirurgiske behandlinger af sygdomme i øvre del af mavetarm systemet

Den kirurgisk behandling af mavesår er idag sjælden og er stor set kun nødvendig når der er tale om meget akutte og alvorlige tilfælde af mavesårs sygdommen. Det drejer sig dels om blødning fra mavesåret og dels om tilfælde hvor der går hul på mavesækken, perforation.I andre  sjældne tilfælde kan mavesåret gnave sig ind i andre organer (penetration) og i efterforløbet af et mavesår kan der komme så meget ardannelse at der opstår en forsnævring,stenose, i tolvfingertarmen som kan kræve kirurgisk behandling. De kirurgiske behandlinger foregår på sygehus.

Sygdommen i nedre del af mavetarmsystemet

Sygdomme i og omkring endetarmsåbningen kaldes samlet for proctologiske tilstande. Det drejer sig om hæmorider,marisker(hudlapper) rifter, fissurer, fistler, eksem, infektion og abcesser og i sjældne tilfælde om kræftsygdomme. Ufrivilling  afføring, og besværet med at tømme sig, hører med ind under dette sammen med de tilstande der er beskrevet under bækkenbunds sygdomme og udredning af dette. Endetarms fremfald, rectal prolaps, frembuling mod skeden hos kvinder, rectocele og enterocele, samt smerter i bækkenbunden og mod halebenet hører også til dette område.

Symptomerne fra  disse sygdomme er bl.a andet kløe og svie, smerter og blødning i forbindelse med defækation, besvær med at komme af med afføringen samt tendens til vekslende afføringsmønster.

Hæmorider

Hæmorider er hyppigt forekommende og findes i forskellige grader. Hæmorider er en frembuling af slimhinden i analkanalen med underliggende kar og bindevæv og betegnes derfor af nogle som en slag åreknuder i endetarmsåbningen. Hæmoriderne presses frem under defækation og kan hos nogle forårsage symptomer. Ved vedvarende symptomer kan der være behov for at behandle hæmoriderne. Forud for behandlingen er det vigtig at der foretages en undersøgelse af analkanalen og endetarmen og nederste del af tyktarmen.(anoskopi og recto-sigmoideoskopi).

Behandlingnen afhænger af symptomerne og graden af frembulingen. Der kan behandles medicinsk med salver og eller stikpiller, der kan behandles kirurgisk med påsætning af elastikker på de indvendige hæmorider og der kan i nogle tilfælde være behov for et større kirurgisk indgreb hvor hæmoriderne løftes op inde i endetarmen.

Rifter i og omkring endetarmsåbningen. Anal fissur

En rift, også kaldet en anal fissur ved endetarmsåbningen, er en revne i huden/slimhinden i området.

En fissur giver typisk smerter i endetarmsåbningen især i forbindelse med afføring og nogle timer efter. Let blødning kan forekomme, og viser sig ofte som en tynd stribe blod på afføringen.

Man kan også  have overfladiske rifter i og omkring endetarmsåbningen som ofte ses i forbindelse med eksem. Kløe, smerter og fugtighed(soiling) er den del af symptomerne.

Hudfolder omkring endetarmsåbningen - Marisker

Marisker er hudflige eller hudfolder, som hyppigt opstår efter opheling af store ømme hæmorider. Marisker kan være generende  og ofte besværliggøre renligholdelsen omkring endetarmsåbningen og der kan være irritation omkring som forårsager kløe, smerter og øget fugtighed(soiling). Marisker kan ofte  fjernes i lokalbedøvelse.

Infektion omkring endetarmsåbningen

Infektioner kan vise sig på forskellig måde i og omkring endetarmsåbningen. Det kan være enkelt og simpelt men det kan også være led i mere kompliceret tilstande, sygdomme og der kan udvikles forskellige komplikationer til infektionen. De almindelig symptomer på infektion såsom rødme, varme hævelse og smerter er ofte det som fører til besøg hos lægen. Infektioner kan udvikle sig til bylder, abscesser, og der kan være ledsagende almen symptomer med feber og tiltagende dårlig almen tilstand.

En byld i endetarmsåbningen kan forårsage dannelsen af fistler. En analfistel er en gang som forbinder den primære betændelses ansamling med en ydre overflade, det kan være inde i endetarmen eller det kan være forbindelse ud til huden. Analfistler kan være simple og de kan være meget kompliceret.

Infektioner i endetarmsåbningen der medfører dannelse af fislter kræver altid specialist udredning og behandling.

Forholdene i og omkring endetarmsåbningen skal udredes grundigt. Dette gøres dels med moderne kikkertundersøgelse( sigmoideoskopi og anoskopi) og dels moderne ultralydsscanning af endetarmen.Begge disse undersøgelser udføres på kirurgisk klinik. I nogle tilfælde er det nødvendigt at henvise til en MR scanning på hospitalet.

Analfistler heler sjældent af sig selv og kræver som ofte en eller anden form for kirurgisk indgreb.

Ufrivillig afføring – afføringsinkontinens

Inkontinens, ufrivillig afføring er desværre et almindeligt, men underkendt forekommende problem.

Ved manglende evne til at holde tæt for afføringen og tarmluft taler man om inkontinens. Der er mange grader af inkontinens og det er forskellig  hvorledes det skal behandles. Ved undersøgelsen på klinikken vil vi forsøge at afdække årsagen som ex. kan være beskadigelse af lukkemusklen i endtarmsåbningen. Beskadigelsen kan være sket ex i forbindelse fødsler men også andre forhold kan gøre sig gældende.

Medicinske sygdommen som forårsager diarre kan forårsage periodevis inkontinens ligesom infektioner i tarmen der medførere diarre  kan være årsag til inkontinens.

Inkontinens kræver specialist undersøgelse og behandling. På klinikken råder vi over moderne ultralydsudstyr med 3D billeder der kan medvirke til at lokalisere årsagen til inkontinensen.

Vi samarbejder med med andre faggrupper hvor det er nødvendigt ex fysioterapi og gynækologi for at optimere behandlingen bedst muligt.

Behandlingen varierer for den enkelte og afhænger af årsag, omstændigheder og meget andet. Kostændringer, medicinjustering, diarebehandling, bækkenbundstræning og kirurgisk behandling er nogle af de muligheder der tilbydes.

Polypper i tyktarmen og i endetarmen

Polypper i tyktarmen og i endetarmen er en form for udvækster på tarmens slimhinde. Symptomerne kan være blod og slim i afføringen og det kan hos nogle forårsage vekslende, ændret afføring. Ofte er der ingen symptomer og polypperne opdages tilfældigt  i forbindelse med kikkertundersøgelse af tyktarmen og endetarmen.

Polypper skal fjernes og undersøges. Selvom de fleste heldigvis er godartet er der en mindre del af polypperne som kan omdannes til kræft. Det er derfor vigtigt at de bliver undersøgt og korrekt kontrol program kan blive tilrettelagt herefter. I nogle tilfælde skal polyppen fjernes i hospitalsregi.

Kræft i tyktarm og endetarm

Kræft i tyktarm og endetarm kan vise sig ved at der er blod og slim i afføringen, ændring i afføringsvaner, med vekslende afføring mellem diarre og forstoppelse, mavesmerter, samt træthed og blodmangel. Hos en del af patienterne med kræft i tyktarm og endetarm er der ingen symptomer.

Kræft diagnosen stilles bedst ved en kikkertundersøgelse (coloskopi eller sigmoideoskopi). På kirurgisk klinik foretager vi diagnostikken mens  behandlingen foregår på specialiseret afdelinger i hospitalsregi.